Mariana Bargan artist, indrumator muzical si mama a trei baieti.
Prima mea dragoste a fost și va rămâne chitara. Am îndrăgit acest instrument de când mă știu. A fost și prima mea lampă de lansare in liceu ,unde am cântat alături de colegii mei din trupa "Odeon",trupa cu care participam la diferite concursuri gen "Cântarea României". După terminarea liceului am intrat la "Școală Populară de Artă " din Iași ,clasa Titel Popovici ,unde am incercat să îmi perfecționez vocea.
Nu a fost ce mi-aș fi dorit, pentru că eram îngrădită de melodii impuse ,de un anumit gen de muzică. Acest fapt mă făcea să mă întorc tot timpul către chitară ,unde aveam libertatea deplină de a compune sau a cânta ce îmi doream sau ce simțeam. Am compus și încă mai scriu melodii (versuri și muzică ). Am activat în cadrul Cenaclului folk ABC, condus de poetul Andrei Maftei și am avut diverse apariții în cadrul evenimentelor prezentate de "Casa Armatei" ,din Iași. La "Casa Armatei " am cunoscut oameni minunați , instrumentiști foarte buni. Acolo am avut cum să mă exprim pe deplin ca și interpret. In paralel mergeam și la diverse festivaluri in R. Moldova cu cenaclul. Am lucrat o perioada de 11 ani in laboratorul Compartimentului Ecologic de la Combinatul de Utilaj Greu din Iași . Ceva mă întorceam tot timpul cu fața către muzică. Mai pregăteam acasă la chitară ,copiii din cartierul unde locuiam . Mi-am dat demisia de la combinat și am ales să lucrez in centrele de plasament. Acolo a început adevărata mea muncă cu copiii. Am adorat aceasta muncă ,am pus foarte mult suflet și am adus multă bucurie acestor copii. Din păcate făceam mai mult voluntariat ,nu eram plătiți destul de bine și aproape că îmi permiteam să supraviețuiesc. Așa am luat decizia de a veni în Grecia. Am plecat într-o călătorie lungă ,pe jos ,cu o călăuză care știa exact drumul către Grecia . A fost cea mai puternică experiență din viața mea. Ajungând aici ,eram deja un erou pentru toți prietenii pe care îi lăsasem acasă. Așteptau toți săptămânal scrisorile de la mine și la un moment dat au decis și ei să plece în afara țării pentru o viață mai bună. Atunci s-a închis un ciclu din viața mea și s-a deschis altul . Am muncit foarte mult și tot felul de munci grele . Imediat am putut sa îmi aduc și copiii mei aici. Au fost încă 11 ani in care renunțasem complet la muzică ,intrasem într-o relație toxică care m-a adus într-o stare de depresie avansată. Am avut chiar gânduri de sinucidere. Și într-o seară s-a schimbat totul . Am lăsat totul în urmă și împreună cu cei trei copii am luat totul de la zero. A fost foarte greu eu fiind în acea perioadă și foarte bolnavă. Nu știam cum să mă pun pe picioare ,psihologic eram la pământ .Prietena mea Ana ,a venit într-o zi și mi-a spus : " tu nu ești bine ,poate că ar trebui sa te reapuci de muzică ,să lucrezi din nou cu copiii. Tu la asta te pricepi ,ai talent și iubești aceasta muncă. Aici este o asociație românească ,ai putea sa predai copiilor" .
Așa a început reinventarea mea. Am inceput sa cant din nou , să lucrez cu copiii și să fac diverse activități prin care reprezentam România ,la evenimentele organizate de ambasadă ,asociații sau primăria Atenei . Am lucrat in mai multe asociații aproape 9 ani și am făcut voluntariat in tot acest timp, dar îmi doream sa pun pe picioare o asociație in care copiii să facă exclusiv muzică. Așa s-a născut Clubul DoReMi Atena . Am pus pe picioare ,împreună cu folkistul Walter Ghicolescu un proiect dedicat muzicii folk. Am observat că elevii mei doreau să învețe chitară. Așa s-a născut proiectul Diaspora Folk. Ne-am întâlnit cu Walter și elevii lui din România in Amoudia -Grecia doi ani la rând la un festival dedicat muzicii folk. Performantele copiilor pregătiți de mine au început să apară . Copiii din cadrul Clubului DoReMi-Atena au câștigat locul 1 la festivalul "Speranța Greciei " din Naflio -Grecia și locul 1 la festivalul "Junior Hope" online cu grupul folk . Am avut alte 12 premii 1-2-3 individuale pentru muzică populară și pop. Anul trecut am trecut de preselecțiile pentru "Românii au talent " și trebuia să ajungem la auditiile televizate. Din cauza carantinei nu am putut ajunge . O colaborare foarte frumoasă o avem cu interpreta Tania Breazou care este și membru de onoare al Clubului DoReMi . Tania vine in fiecare an și oferă diplomele de sfârșit de an copiilor ,avem diverse întâlniri cu ea , participăm activ la toate evenimentele ei.
Orele de canto din cadrul clubului,aveau loc săptămânal. Lucram după metoda pe care o știam din Școală Populară de Artă. Dar aveam tot timpul senzația că ceva lipsește ,că tehnica vocală ar trebui să fie altfel . Am inceput sa caut tot felul de informații ,să studiez despre marile scoli de muzică ,să caut materiale. Până într-o zi in care am văzut un filmuleț cu Lucia Ciobotaru care explica o tehnică vocală nouă. Atunci am strigat : asta e ce caut! Și așa a început aventura mea in lumea CVT. Sunt foarte incantata pentru că oferă soluții exacte și rapide. Deja elevii mei din cadrul Clubului au început să simtă bine efectul CVT .Am văzut și o echipă minunată de antrenori vocali condusă de un mentor deosebit .
Cei care doresc să mă contacteze mă pot găsi pe pagina mea de fb, pe Clubul DoReMi-Atena sau pe pagina Vocal Coach Mariana Bargan Athens.